Svensk hårdrock anno 2010?

Svensk HårdrockVet inte om jag varit dålig på att leta eller om det helt enkelt inte finns någon bra svensk hårdrock längre. Detta är ju värt att kika närmare på. Kastade ut en fråga på Twitter och satte mig vid spotify. Naturligtvis hittade jag massor tack och lov, nu specialiserade jag mig på band som släppt plattor 2010 eller 2011. För att hålla ner antalet lite.

Men det finns en hel del bra Svensk Hårdrock/Rock där ute i landet. Varför lever alla dessa i skymundan? Varför kommer inte dessa band fram mer? Är det för många små band eller är de inge bra?

När jag lyssnat och förkovrat mig bland en uppsjö av band tycker jag att det finns en stor bredd av band. Allt från tung death metal till grunge och mer aor-rock. Medans jag letade sprang jag på en skön sida som heter ‘Crank It Up‘ som är ett svenskt rock community. Gillar ni rock skall ni absolut kika in på deras sida.

 

Några av banden är ju gamla som gatan, Sator till exempel som släppte en ny platta i år och åker ut på turné har ju lirat ihop sedan 1988 dvs 23 år i år. Mustasch åker runt på någon form av 10-års turné just nu. Så vissa band biter sig kvar, men många nya band som jag inte direkt hört förut.

Några av de band som jag fastnade för är Bullet (som jag fick tipset av en kompis) de låter lite som de sköna 80-tals banden som jag älskar. Men gör det på ett bra sätt. Tycker inte att de vill låta som de gamla banden utan lirar bara på. Inte som en del andra band som bara vill “apa” efter de gamla rockgudarna. Bullet har ett skönt sound som håller och låter bra.

Sköna Stonesilk som halkar in på min playlist med ett par låtar/singlar låter lite Seattle/Grunge. De påminner lite om Dozer som inte kom med på listan för deras senaste platta kom 2009. Ett intressant band, vill jag gärna höra mer av.

Graveyard släpper sin platta vecka 12. Den är jag väldigt nyfiken på. De har också hittat ett skönt gammalt sound som de lyckats låta fräscht. De hoppas jag hittar vägarna förbi där jag bor så jag får chansen att se dem.

Har ju lite svårt för band som börjat som något tribute band och sedan börjar skriva egna låtar och skall försöka efterlikna Mötley Crüe eller Hanoi Rocks. Gör något eget istället, influenser är aldrig fel. Men copy cats blir inte långlivade.

Tipsa gärna om fler svenska band som borde få mer utrymme. Är du med i ett band och ännu inte finns i skivhyllorna/Spotify utan vill synas mer. Skicka över lite låtar till  mig så pushar jag gärna för er! Mer Svensk Rock åt folket!

 

Listar nedan lite av det jag hittade som jag tyckte var intressant…

Länk: crankitup.se

Spotifylänkar till en del band:

Ja här ger jag upp, det finns ju en hel del intressant om man börjar rota runt lite. Men min fråga kvarstår fortfarande. Varför får denna typ av musik så lite uppmärksamhet för?

En låtlista från spotify på alla ovan nämnda band: Svensk hårdrock 2010-2011

 

Dela med dig av det här:
  • Twitter
  • Facebook
  • Google Buzz
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • Digg
  • email
  • Print


Välkommen! thumbnail image